Aktuellt

2011 > 09

När rotavdraget infördes höjde hantverkarna priserna.
På flera håll har timpenningen höjts med 20 procent, enligt Dagens Nyheters granskning.
- Det handlar om tillgång och efterfrågan, säger Jan Pettersson, ordförande i Stockholms hantverksförening, till tidningen.


Rotavdraget skulle skapa mer jobb till hantverkare, göra svarta jobb till vita, och samtidigt göra det billigare för kunderna.
Och mycket har blivit bättre. Men Dagens Nyheters granskning visar också att hantverkarna har höjt priserna. Timdebiteringen har på flera håll gått upp med så mycket som 20 procent sedan rotavdraget infördes 2009.
–  Roten har varit väldans bra för oss. Även ute i landet där man tidigare haft problem med sysselsättningen går timpriset upp. Det gör det när efterfrågan är stor, det handlar om tillgång och efterfrågan, säger Jan Pettersson, snickarmästare och ordförande i Stockholms hantverksförening, till DN.


Staten betalar hälften
I dag kostar det i genomsnitt 450-570 kronor per timme att anlita en hantverkare. När skatteavdraget slog igenom var timpriset 390-450 kronor, enligt DN.
Även i Skatteverkets beräkningar syns det att timersättningen har höjts.
När rotavdraget infördes betalar staten halva arbetskostnaden, och det har trots timpenningshöjningen blivit billigare för hushållen att renovera.
Och samtidigt väljer allt fler hantverksföretag mer lukrativa jobb hemma hos folk, än mot andra företag.
– Målarna har nått den privata marknaden på ett helt annat sätt än tidigare. Tyvärr är det väl en del som har missbrukat det, vi har blivit beskyllda för att höja priserna. Men generellt är det måttliga höjningar, säger Kenneth Aronsson, ordförande i Måleriföretagarna, till DN.


KÄLLA: http://www.expressen.se/ekonomi/1.2576729/efter-rot-hantverkarna-har-hojt-priserna-med-20-procent

Arkiv